
Cum am facut eu diversificarea lui Nikolai?
Ne-am dus la BebeTei si am cumparat ustensile (farfurii, castronele, lingurite, bavetici, borcanele) si de la Ikea scaun de masa – Antilop. Am primit cadou aparatul de gatit de la Avent (era pe wishlist:))
Initial am luat un scaun de masa foarte mare si solid, dar am realizat ca ne e mult mai comod cel de la Ikea pentru ca bebe sta bine in el, e foarte usor, nu ocupa mult spatiu si se curata foarte rapid. Si am renuntat la celalalt.
Am decis sa mergem pe autodiversificare (BLW), dar in prima etapa i-am introdus si supe sau fructe pasate la blender. incet incet ii ofeream si bucati, la abur, sau facute in cuptor, si mergand pe varianta aceasta mixta s-a obisnuit practic in timp sa pape fara teama chiar si fructe sau legume intregi, sa manance cu mana, singurel. Am inceput pe la 6 luni si jumatate cand el statea bine in fund.
Am discutat cu pediatrul si ne-a oferit si el niste recomandari cu privire la schema de diversificare, si ori de cate ori Nikolai a reactionat anormal la un aliment, l-am notificat.
M-am inspirat foarte mult de pe grupul de Facebook Bebelusi – diversificare si retete Flaveur, precum si de pe site-ul de retete dedicat aceluiasi scop, flaveur.ro, dar si de pe Grupul BLW Romania. Aici am gasit si o documentatie foarte buna legata de diversificare, documentatie furnizata de OMS, plus foarte multe variante de retete, recomandari in functie de varsta, meniuri saptamanale, samd.


se recomanda alaptarea exclusiva pana la 6 luni si continuarea alaptarii pana la 2 ani
alimentatie responsabila
igiena foarte atenta a alimentelor si manipularea lor in conditii stricte de igiena
diversificarea incepe de la 6 luni daca bebelusul este pregatit
cresterea numarului de mese se realizeaza odata cu inaintarea in varsta
se recomanda varietate si consumul alimentelor din mai multe grupe alimentare
consumul de sare si zahar interzis pana la 2 ani
nu se ofera suc de fructe sugarilor
se recomanda consumul de apa de la 6 luni
este interzisa oferirea de ceaiuri
bebelusul trebuie sa aiba 6 luni implinite si sa stea bine in fund
bebelusul trebuie sa prezinte interes pentru mancarea parintilor
un mod popular de a incepe diversificarea este prin gatirea alimentelor la aburi
oferim mancaruri pe care copilul le poate gestiona si nu prezinta risc de inec (alune, nuci, boabe de strugure)
bebelusul trebuie sa manance mereu stand pe verticala
reflexul GAG - a nu se confunda cu inecul - poate fi o reactie la un aliment pe care nu-l pot mesteca sau inghiti, sau la textura unui aliment
implicati-l in mese de cate ori luati si voi masa
nu-l forta, lasa-l sa descopere si incearca sa ii mai dai din alimentele refuzate initial
fii pregatit pentru dezastru in jurul scaunului de masa (eu am cumparat un covoras care se poate spala dupa fiecare masa)
BLW este o metoda de a ajuta bebelusul sa se familiarizeze cu mancarea solida
BLW - bebelusul se hraneste singur, permite sa exploreze gusturi si texturi, incurajeaza independenta si increderea in sine
BLW - ajuta la coordonarea mana - ochi
BLW = Baby Led Weaning
BLW - presupune sa ii oferi mancare, nu sa il hranesti tu
in primele luni vor manca putin, nu ii forta
se recomanda scaunul de masa Antilop de la Ikea
alaptam la cerere, oricand vrea bebelusul
se ofera apa de la inceput, pentru a evita constipatia
fructele se ofera ca atare, nu ca suc
pudra de roscove inlocuieste cacaoa (care este un neurostimulator precum cafeaua)
da-i surse de fier de la inceput
nu lasa copilul singur cat mananca si verifica daca nu a bagat prea mult in gura
stabiliti un meniu saptamanal variat
vor exista perioade "de greva" cand le dau dintii, sau au o problema
6 luni - 1 masa de pranz
7 luni- mic dejun si pranz
8-9 luni - mic dejun, pranz, masa de dupa pranz
10-12 luni - mic dejun, pranz, masa de dupa pranz
dupa 1 an - 3 mese si 2 gustari
intervalele de mai sus sunt orientative
Am incercat sa ii formez un program in functie si de somn, am inceput cu o singura masa, pastrand alaptarea ca sursa principala, adaugand apa la cerere, Ulterior am introdus inca o masa, si mai tarziu gustarea, in functie de varsta. Am inceput cu legume si fructe si treptat am adaugat lactate, oua, carne.
Am folosit foarte mult pana la 1 an aparatul de gatit cu abur de la Avent, cu dubla functie, de preparare a legumelor si fructelor la abur, si de blenduit.
Dupa 1 an am inceput sa gatesc pentru toti 3 majoritatea meselor, fara a adauga sare sau zahar (adaugam pentru noi ulterior, sau ii scoteam lui mai devreme si puneam doar in partea noastra), fara prajeli, variante de preparate care sunt si baby friendly.


La inceput ii dadeam fie supa crema din cartof dulce, morcov, pastarnac, patrunjel, fie broccoli la aburi sau conopida, mar la abur pasat cu scortisoara bio si carob, branza facuta in casa. Ulterior, cand a inceput sa aiba dintisori, am inceput sa ii fac si alte tipuri de preparate: mamaliga cremoasa cu spanac, orez cu legume, paste cu legume, supita de pui, omlete cu legume la cuptor, briose cu orice:)
Foarte multe retete veti gasi pe Flaveur.ro, extrem de rapide, gustoase, toate baby friendly, la indemana, si pe categorii de varsta.
Produse nelipsite in casa de cand am inceput diversificarea: banane, afine, iaurt natural si lapte (Laptaria cu caimac), unt bio, ulei de masline, pudra de roscove, scortisoara bio, mere, lamaie, cartofi dulci, spanac, broccoli, malai bio, gris bio, ovaz, paste integrale, oua bio, morcovi, pastarnac, patrunjel, peste, pui de tara, avocado.
Dupa 1 an am inceput sa ii adaug cate un strop de sirop de artar pentru a indulci preparatele, pana atunci le indulceam cu fructe pe cat posibil.
Apa: eu am folosit de la inceput AquaCarpatica Baby, nu s-a impacat deloc cu acele canite speciale, a baut direct din sticla de la inceput, iar acum bea San Benedetto. Ii plac mai mult sticlutele acestea si mi se pare ca bea mai multa de cand i-am schimbat modelul.


Eu nu i-am dat, decat foarte rar. Aveam borcanele in casa, dar doar pentru situatii de urgenta (mergem la un restaurant si nu au preparate baby friendly, plecam cu avionul si i se face foame, etc). In rest, am preferat sa ii prepar eu piure-uri sau alte mancarici si sa le iau cu mine in recipiente speciale. Mi se pare atat de simplu sa fierbi si sa pasezi cateva legume, incat ar fi pacat sa apelez la alternative.
Deci pentru ca a primit rar, nici n-a fost fan-ul lor, nu i-au placut.
Biscuiti am inceput sa ii cumpar mai aproape de 1 an, fara zahar, ecologici, de la Bebetei sau de la Plafar (Organix sau Traditii din Viitor).
In rest, am preferat sa ii pregatesc eu acasa deserturi, ca sa fiu sigura ca nu au zahar. Ii faceam briose, biscuiti cu mere, pandispan, creme brulee, pancakes, iar daca plecam undeva, le pregateam dinainte si luam cu noi.
Sucuri – niciodata.
Pufuleti – rareori, fara sare, bio.


Pregateam preparate care sa ii placa, cu fructe, cu diferite combinatii, i le asezam frumos in farfurie ca sa arate bine estetic, mancam impreuna cu el, cand ne puneam la masa il puneam si pe el ca sa inteleaga ca servirea mesei e un ritual placut, constient, tineam cont de ce ii place si i le preparam mai des, ii explicam mereu ce urmeaza sa pape si nu il fortam sa manance ce nu vrea. L-am lasat sa se adapteze cu mancarea, i-am testat limitele, nu l-am fortat si foarte important, am avut incredere in el.
Oriunde mergeam, la restaurante solicitam scaun de bebe, si fie ii dadeam mancarica de acasa, fie ii comandam ceva baby friendly daca exista optiunea asta. Astfel, a inteles ca servirea mesei se intampla in scaun, in siguranta, mancam impreuna.
Daca era curios, ii dadeam si lui sa guste din ce mancam noi.
In calatorii, luam cu noi gustarele (biscuiti, briose, banane, borcanele), apa si esarfa de alaptat🙂 Daca locatia in care mergeam ne putea prepara mancarica baby friendly, fara sare, zahar, apelam si la bucataria acestora. Dar pentru plecarile din tara, cu avionul aveam in bagajul de mana gustari, si cand ajungeam faceam cumparaturi pentru mic dejun, pentru el, iar la pranz si cina cautam restaurante ok si ii alegeam un preparat de acolo, o varianta mai simpla si sigura (orez, peste, paste, supa).
Voi prezenta in sectiunea „Bebe Calator” destinatii baby friendly, restaurante si locatii frecventate de noi cu Nikolai, recomandari pentru bagajul de calatorie, variante de mic dejun pentru calatorii.
Multe bluze am mai aruncat dupa diversificare:). Cred ca am sute de filmulete funny cu el mancand singurel, cu mana, sau imprastiind mancare pe toata fata, masa si turnand eventual pe el. Deci asteptati-va la haos:)


De cand am inceput diversificarea am inceput sa il spalam si pe dinti, si ii place tare mult, i-a intrat in obisnuinta deja, si abia asteapta dimineata sa ii dam periuta sa se spele.
99% i-am gatit eu acasa, din produse ecologice, alese cu grija. Cu ocazia asta am si invatat sa gatesc si a inceput sa imi si placa:)
Alaptarea a fost pana la 1 an sursa principala de alimentare.
Voi reveni cu cateva articole si retete care sa va ajute sa aveti un inceput frumos si sa prindeti curaj si de asemenea cu propuneri de meniu, variante de mic dejun si preparate favorite de Nikolai.
Aveti incredere in voi si in bebelusii vostri, informati-va, discutati cu pediatrul si totul va merge perfect!
0 Comentarii