Sharing is caring!

aventurile lui nikolai somnul bebelusului

Cum am reusit sa-l facem pe Nikolai sa doarma singur

In primele 3-4 luni a functionat foarte ok pentru somnurile de zi metoda de 90 minute. Daca as fi pus-o in practica mai devreme, cred ca era mult mai ok. Ce presupune metoda? Faptul ca bebelusii au cicluri de somn a cate 90 minute. Practic, din momentul cand se trezesc dimineata calculezi fix o ora si jumatate (niciun minut in plus, in minus) si ii culci. Daca s-a trezit la 7 dimineata, la 08:30 trebuie sa mearga la nani. De multe ori bebelusii plang si noi nu intelegem de ce. Acesta poate fi unul dintre motive, si anume faptul ca sunt foarte obositi, sunt suprastimulati pentru ca biologic sunt setati, la varsta frageda, sa adoarma la fiecare 90 minute.

Problema noastra era ca nu lega niciodata mai mult de 2 ore noaptea, adormea si readormea doar la san, eu eram epuizata, trebuia sa fiu neaparat prezenta la adormirea de seara, sau sa stau langa el cat doarme, se trezea la cel mai mic zgomot, nu reuseam sa ne odihnim, Alex se ducea foarte obosit la job, iar eu nu mai eram in stare de nimic ziua.

Ne-am dat seama ca nu putem continua asa si mi-am adus aminte ca mi-a spus o prietena la un moment dat, ca atunci cand o sa simt ca nu mai pot si o sa fiu decisa sa fac o schimbare, sa o sun si ma indruma catre un sleep training care la ea a avut rezultate miraculoase.

La 9 luni am sunat-o, mi-a explicat ce sa fac, am cautat un consultant in somn (pana atunci nu stiam ca exista asa ceva si nu credeam ca lucrurile se pot schimba in bine, dar am zis ca incercarea moarte n-are) si am facut sleep training cu Nikolai.
A fost cea mai buna decizie pentru noi, fara niciun dubiu.

aventurile lui nikolai somnul bebelusului
aventurile lui nikolai somnul bebelusului

Am invatat atunci niste principii legate de somnul bebelusilor, principii pe care eu nu le cunoasteam, deci nu le aplicam, si nu era decat vina noastra ca Nikolai avea probleme cu somnul. Noi ii stabiliseram o rutina gresita de somn, avea asocieri de somn gresite, nu stia sa adoarma si readoarma singur, folosea sanul drept alint si pentru adormire, nu pentru mancare, nu avea acelasi program zilnic, ii schimbam deseori locatia de somn.

Exista mai multe metode de sleep training. Noi am ales o varianta mai soft, varianta Ferber. Stiu ca exista multi parinti care sunt in total dezacord cu aceste tipuri de metode, pentru ca nu pot accepta sa ii uda pe cei mici plangand, dar eu pot sa va asigur ca genul acesta de programe nu aduc decat beneficii pe termen lung. Insa, este o decizie foarte subiectiva si personala si fiecare isi cunoaste limitele si stie ce este mai bine pentru familia sa. Eu vorbesc strict din experienta noastra, si a prietenelor mele care au facut sleep training dupa noi. Atat copilul meu, cat si copiii lor dorm acum toata noaptea, in patut, singuri, fara ajutor, stimuli suplimentari, in camera lor, inclusiv in vacante. Noi suntem odihniti, bebelusii sunt odihniti, si-au reglat si somnurile de zi si acum au un program clar. Toata lumea e fericita.

Pentru cei care vor fi interesati, voi detalia intr-un articol suplimentar, in aceasta sectiune ce presupune un sleep training, cum s-a desfasurat la noi, cum a reactionat Nikolai, cum am procedat ulterior cu somnul atat acasa, cat si in calatorii sau deplasari.

aventurile lui nikolai somnul bebelusului
aventurile lui nikolai somnul bebelusului

Stiu cat de sensibil este acest subiect legat de somnul bebelusilor, stiu cat de greu e sa nu dormi, sa nu ai o noapte intreaga dormita, sa fii epuizata. De aceea, de-a lungul timpului, am ajutat numeroase mamici cu sfaturi din ce am invatat eu si acum bebelusii lor dorm. Si imi doresc sa ajut in continuare. Credeti-ma pe cuvant, lucrurile nu se regleaza de la sine. Pana nu intervenim si setam anumite lucruri in rutina bebelusilor, nu vor fi capabili sa doarma singuri, sau sa doarma fara numeroase treziri, pentru ca mititeii nu stiu sa faca asta fara noi, daca noi nu ii invatam.

Si daca m-a invatat ceva maternitatea, acel lucru este faptul ca atunci cand tu nu ai solutia pentru o problema, sau esti intr-un impas, este important sa apelezi la un specialist.

aventurile lui nikolai somnul bebelusului
aventurile lui nikolai somnul bebelusului

Va las mai jos o lista cu cateva principii de baza pe care le-am invatat eu fie de la consultantul in somn, fie de pe grupuri specializate sau carti dedicate somnului la bebelusi, si care la noi au functionat de minune (daca le-as fi stiut de la inceput, ne-ar fi fost mult mai usor, mentionez ca noi am facut sleep training cand Nikolai avea 9 luni, multe principii se aplica pentru acea varsta):

^

bebelusii au nevoie de un program clar, functioneaza pe baza unei rutine

^

in primele luni au cicluri de somn de 90 minute (de la trezire calculezi 90 minute pana la urmatorul somn, daca ratezi cele 90 minute, intra in urmatorul ciclu)

^

pana la 6 luni nu e recomandat sa faci sleep training, sa intervii cu metode stricte

^

exista consultanti in somn acreditati, inclusiv cu studii in psihologia copilului, care te pot ajuta

^

exista un grup de Facebook Bebe Doarme si un site cu acelasi nume foarte de ajutor

^

Dupa 8-9 luni bebelusii nu mai au voie de mancarea noaptea (lapte) -- nu sug de foame, ci pentru ca au o asociere de somn legata de san sau biberon

^

exista cateva ore de somn biologice pe care trebuie sa le respectam in functie de varsta

^

programul de somn trebuie corelat cu programul de mese

^

dupa 9 luni puteti renunta la mesele de peste noapte, dar asta nu implica intarcarea, puteti continua alaptarea ziua

^

nu incepeti un sleep training in perioada de achizitii, de schimbari de domiciliu, stari de rau ale copilului, sanatate precara

^

cand decideti sa faceti sleep training, asigurati-va ca veti sta minim 3 saptamani in aceeasi locatie

^

bebelusul trebuie culcat la maxim 19:30 (aceasta fiind ora lor biologica), altfel li se secreta hormoni de stres si nu mai pot adormi, devenind foarte agitati.

^

temperatura in camera trebuie sa fie de aprox. 22 de grade, nu mai mult

^

patutul in care doarme bebe trebuie sa fie gol, fara jucarii muzicale, iluminate, carusel, jucarii de orice fel, trebuie sa asocieze patutul cu ideea de somn, odihna, nu ca pe un loc de joaca si nu trebuie stimulat inainte de somn prin carusel de exemplu. Noi cumparaseram o Mama Gasca si am dat-o jos la momentul training-ului. In pat trebuie sa fie doar cearsaf si pernuta.

^

in camera trebuie sa fie intuneric pe durata somnului, 9 din 10 daca e posibil.

^

Cand duceti bebelusul la somn, in camera acestuia trebuie sa fie intuneric. Sursele de lumina le vor da peste noapte impresia ca s-au trezit si vor incepe sa se joace

^

bebelusul trebuie expus cat mai putin la ecrane, mai ales inainte de somn, pentru ca lumina albastra inhiba melatonina (hormonul somnului)

^

de preferat ar fi sa folositi acelasi patut si in calatorii, si musai, aceeasi rutina/ program de somn si aceleasi conditii de adormire (o sa va povestesc cum am procedat noi dupa sleep training cand am calatorit in Franta si in tara, sau la bunici)

^

copilul trebuie culcat la primele semne de somn, cand incepe sa se frece la ochi, sa devina agitat deja e hyperactiv si va adormi mai greu

^

seara incercati sa folositi cat mai putine jucariii cu sunete, lumini, care sa il agite

^

noaptea, cand se trezeste, nu fugi instant la el, il lasi 10-15 minute sa sa invete sa readoarma singur, fara alti stimuli

^

bebelusii vor sa fie readormiti, noaptea, fix cum au fost adormiti seara - foarte important! (ei nu stiu sa adoarma altfel)

^

sub 6 dimineata e considerat somn de noapte

^

in cazul sleep training-ului, nu vorbim de un plans de abandon, ci un plans de frustrare, copilul stie ca nu e singur

^

dureaza aproximativ 3 saptamani pentru ca un bebelus sa isi schimbe rutina

^

este important sa respectam aceeasi rutina indiferent unde mergem, in vacanta, in alta tara, la bunici, etc

^

atunci cand exista o problema cu adormirea bebeluslui si readormirea, trebuie sa analizam care sunt stimulii pe care noi i-am introdus de-a lungul timpului. Ce asocieri are legate de somn? Adoarme doar la san? Doar daca primeste biberon inainte? Daca este leganat? Daca il tine tati in brate? Daca ii pui muzica in surdina? Daca ii citesti o poveste? si exemplele pot continua.

^

Somnul trebuie sa fie o activitate de sine statoare, independenta de masa (nu trebuie sa suga ca sa adoarma de exemplu, sau sa ii dai sa suga fix inainte de a-l pune in patut).

^

sanul = hrana, nu metoda de adormire

^

de multe ori plange pentru ca a acumulat prea multa oboseala

^

bebelusii au de multe ori "junk sleep" - un somn superficial, scurt

^

somnul sanatos este acel somn pround

^

este important sa discutati cu un consultant si sa va recomande pentru varsta bebelusului intervalul optim de somn, in functie de treziri (la 1,5/ 2/3 ore) si ora optima de culcare

^

ideal ar fi fara TV, tableta, telefon cu 2 ore inainte de somn

^

sa cream un ritual inainte de somn, atmosfera linistita, baita, lumina difuza etc

^

daca bebelusii au somn profund noaptea nu vor simti dureri dentare

^

in functie de varsta, bebelusii au 3,2 sau 1 somn pe zi (Nikolai avea 3 somnuri la 9 luni, a trecut la 1 an la 2 somnuri si acum are 1 somn lung)

^

Pentru calmare sau chiar adormire, pot ajuta sunetele albe (gasiti pe Youtube sunet de uscator par sau aspirator) - la noi au functionat de minune la inceput

aventurile lui nikolai somnul bebelusului
aventurile lui nikolai bebe calator

Voi cate dintre acestea cunoasteti sau respectati?
Astept cu mare drag intrebarile/ curiozitatile voastre legate de acest subiect si promit sa revin curand cu un articol in care sa explic exact cum am rezolvat problema somnului in cazul lui Nikolai.

Evident ca fiecare copil este diferit si nu toate retetele se aplica identic pentru fiecare caz. De aceea este recomandat sa apelam la un specialist care sa ne ofere un ghid pentru copilul nostru si pentru rutina acestuia.

Pana data viitoare, somn linistit si nervi tari:)!

Aruncati un ochi intre timp pe Bebedoarme.ro

Daca vrei sa fii mereu la curent cu ceea ce postez, te invit sa ne urmaresti pe social media.

2 Comentarii

  1. Simona

    Buna, am citit articolul tau si chiar sunt interesata cum ai reusit sa-l ajuti pe baietelul tau sa doarma singur si sa se odihneasca cum trebuie. Eu am o fetita de 11 luni si pe timp de zi imi este foarte greu s-o adorm si doarme superficial, gen 30 de minute si nu reusesc s-o readorm, cu tot cu leganat di plimbat prin cap. Mi-ai fi de mare ajutor daca ai impartasi mai detaliat experienta ta. Merci mult!

    Răspuns
    • Sabina Rugina

      Buna, Simona. O sa revin cu un articol detaliat. Daca incepi sa aplici principiile din articol, o sa renunti la asocierile de somn, si o sa incerci sa pui bebele la somn fara stimuli, vei reusi. Dar trebuie sa te tii de procesul asta.

      Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.