
Idei de mic dejun pentru bebelusi
Care sunt variantele de mic dejun preferate de Nikolai?
De cand am inceput diversificarea am inceput sa invat foarte multe retete rapide si extrem de gustoase pentru bebe. Mi s-a parut mereu ca micul dejun este cel mai mare challenge, pentru ca intotdeauna trebuia sa vin cu idei noi, sa fie pe placul lui Nikolai, pentru ca masa aceasta este foarte importanta. In plus, dupa 1 an am inceput sa gatesc pranzul si cina in mare parte pentru toti 3, fara sare si zahar (ii scot lui separat inainte sa pun sare), si atunci difera de regula doar micul dejun. Uneori si acela e acelasi pentru toata lumea.
Pana sa avem bebe de multe ori saream peste micul dejun sau mancam ceva in graba, in masina, in drum spre serviciu. Acum ma gandesc cu o seara inainte ce ii voi pregati lui Nikolai, ma asigur ca am ingredientele necesare in casa, si mancam si noi impreuna cu el.
M-am gandit sa va ajut cu cateva idei pe care le puteti pregati acasa, rapid, din ingrediente usor de procurat, pe care cu siguranta le aveti acasa. Mie nu imi place sa arunc nimic si atunci incerc pentru ingredientele ramase sa incropesc ceva bun.
Intoteauna incerc sa aleg retete cat mai rapide, pentru ca noi mamele nu stam foarte bine cu timpul, asa ca sper sa va ajute si pe voi ideile noastre. Mare parte dintre ele pot reprezenta si idei de cina sau gustare. Cele mai multe se aplica pentru toddleri, cum este si Nikolai.
De cele mai multe ori le pregatesc impreuna cu Nikolai. Il pun in learning tower si facem totul impreuna.
* Siropul de artar l-am introdus dupa 1 an, si il folosesc ocazional pentru a indulci preparatele. In rest, indulcesc cu fruct (banana in special).
Marea majoritate sunt o varianta perfecta de mic dejun santoasa si pentru noi, adultii.
De asemenea, am facut o selectie de produse care nu lipsesc de la noi de acasa de cand am inceput diversificarea. O veti regasi la finalul articolului.
1. Budinca de chia cu fructe
250 ml lapte de cocos (laptele vegetal incheaga mult mai ok aceasta budinca) – mie mi-a iesit perfecta cu laptele de Cocos de la Lidl, cel in conserva metalica.
5 linguri seminte de chia
extract de vanilie/ pastaie
sirop de artar
Se amesteca bine toate ingredientele
Se acopera bine si se da la frigider pana se incheaga (dureaza peste 10 ore de regula)
Se serveste cu fructe la alegere (capsuni, afine, zmeura).
Lui Nikolai ii place extrem de mult, are o consistenta foarte ok si un gust minunat.



2. Orez cu lapte si scortisoara la cuptor
100 g orez
1 lingurita scortisoara bio
fructe (mango, mere)
600 ml lapte
sirop de artar optional
Amestecam si dam la cuptor 1 ora la 180 grade
Puteti servi cu fructe deasupra si puteti sa il preparati si in varianta clasica, pe aragaz. Reteta flaveur.ro

3.Pancakes cu banane sau afine si ovaz
Eu pun ingredientele la ochi in functie de cate vreau sa pregatesc:
lapte de vaca (vegetal)
cateva lingurite de ovaz
1-2 oua
faina
sirop de artar
afine
praf de copt bio
Se pot servi cu fructe deasupra


4.Waffles cu capsuni/ afine
Eu pentru waffles folosesc reteta din cartea aparatului (cel de la Lidl il am eu), sau pun la ochi ingredientele in functie de ce am in casa, pana obtin densitatea corecta (putin mai groasa decat la calatite). Le las cam 4 minute sa se faca in aparat. Puteti adauga fructe si in compozitie. Puteti adapta reteta si in functie de cantitatea pe care doriti sa o faceti
Ingrediente (10 -12 bucati):
125 g unt sau smantana grasa
optional sirop de artar (sau indulciti cu fruct gen banana, in functie de varsta bebelusului)
coaja de portocala/ extract de vanilie
2-3 oua
250 g faina
2.5 g praf de copt bio
200 ml lapte
Bateti ouale (la temperatura camerei) spuma cu siropul de artar si untul/ smantana. Adaugati extractul de vanilie. Adaugati faina si praful de copt. Treptat, adaugam si laptele pana obtinem un aluat omogen. Adaugati si fructele. Turnati 3 linguri de compozitie in fiecare forma si lasati cam 4 minute.


5.Pandispan cu cirese/ visine/ caise
Ingrediente:
4 oua la temperatura camerei
sirop de artar optional (sau indulciti cu banana). Daca faceti pentru voi: 120 g zahar
120 g faina
jumatate de lingurita praf de copt
fructe: visine, cirese, caise – date putin prin faina ca sa absoarba lichidul
Preincalziti cuptorul la 180 grade. Bateti ouale spuma cu siropul de artar pana isi dubleaza volumul. Adugati faina amestecata cu praful de copt, cu o spatul de jos in sus ca sa pastrati volumul oualor. Ungeti o tava cu unt si tapetati cu putina faina. Adaugati aluatul si fructele deasupra. Nu impingeti in interior fructele. Tineti la cuptor 25-30 min.
6.Gris cu lapte si afine
200 ml lapte, 20 g gris bio
Punem laptele la fiert, la foc mic, si adaugam treptat grisul. Amestecam permanent cu telul. Adaugam sirop de artar optional. (sau banana). Cand devine dens oprim si lasam sa se raceasca. Adaugam afine sau capsuni deasupra. Daca va ramane si voua, serviti cu dulceata acrisoara deasupra:)



7.Cornuri moldovenesti, pufoase, cu magiun
Ingrediente: 500 g faina, jumatate pliculet drojdie uscata, sirop de artar, 2 oua, 50 g unt topit, 300 ml lapte, extract de vanilie si coaja de portocala.
Se pune drojdia in mijlocul gramezii de faina si se amesteca. Se adauga siropul de artar si esentele. Se adauga ouale batute. Se prepara aluatul. Se adauga lapte cate putin si se framanta. La final, adaugam si untul topit. Se lasa la dospit minim o ora, acoperit, la cald. Eu il pun in cuptor, acoperit cu un prosopel,la temperatura de 20-30 grade.
Se intinde foaia. Se imparte in triunghiuri. Fiecare triunghi se umple cu magiun. Eu folosesc magiun fara zahar de la Raureni (e demential). Se lasa sa creasca iarasi la cald, cam 30 min. Se ung cu ou si se dau la cuptor la 160 de grade pentru 15 minute, apoi la 180 de grade pana se rumenesc.


8.Ciocolata bebelusului
1 avocado copt, 1 banana coapta, pudra de roscove. Optional, puteti adauga putin biscuite maruntit sau iaurt. Reteta flaveur.ro

9.Zacusca cu paine de casa
Zacusca de regula e facuta de ai nostri pentru Nikolai sau cumparam zacusca vegana de la Capricii si Delicii sau cea cu hribi de la Raureni.
Painea o facem noi in casa, la masina de paine. Avem Tefal.


10.Omleta cu legume
1 ou, ardei, ciuperci, ceapa, cascaval. O puteti prepara fie intr-o tigaie antiaderenta, fie la cuptor.


11.Iaurt cu cereale si fructe
Puteti folosi fie iaurt natural, fie cel grecesc
Puteti adauga un strop de sirop de artar
Fructe: zmeura, capsuni, afine


12.Fulgi de ovaz fierti in lapte sau porridge
Punem laptele la fiert la foc mic, adaugam ovaz, lasam sa fiarba impreuna pana se inmoaie ovazul si devine ca un terci.
Putem, de asemena, sa fierbem in lapte sau apa un mix porridge.


13.Branzica de casa cu fructe
300 ml de lapte, 2 linguri de zeama de lamaie
Punem la fiert laptele la foc mic, cand e aproape sa dea in clocot adaugam lamaia si amestecam. Se va separa zerul de branza. O scoatem intr-o strecuratoare mica si lasam sa se inchege.
Servim cu fructe sau rosii.

14.Lapte cu taitei de casa
Punem la fiert taitei de casa in lapte, la foc mic. Putem adauga putina nuca de cocos, sirop de artar.

15.Banana bread
Aceasta este o varianta foarte ok de preparat atunci cand ai banane foarte coapte in casa.
3 banane foarte coapte
80 ml ulei
2 oua
optional sirop de artar
230 g faina
2 lingurite praf de copt
Pasam bananele cu furculita. Adaugam uleiul. Adaugam cele 2 oua la temperatura camerei si mixam incet. Optional punem si putin sirop de artar. Adaugam faina amestecata cu praful de copt si mixam.
Tapetam o tava cu unt si faina. Turnam compozitia.
Dam la cuptor la 170 grade pentru 40-50 min.

16.Friganele – gustul copilariei
Dam 4 felii de paine prin 2 oua, lapte si sirop de artar si le punem in tigaie.

17.Briose cu afine/ banane
3 oua
sirop de artar sau banana coapta
jumatate cana ulei
1 cana si jumatate de faina
1 lingurita praf de copt
Preincalzim cuptorul la 180 grade.
Ouale sa spumeaza cu siropul de artar sau banana pana isi dubleaza volumul. Se adauga uleiul treptat, ca la maioneza. Se mixeaza pana se incorporeaza tot. Se adauga faina si praful de copt. Adaugam afinele. Punem in formele de silicon. Dam la cuptor pentru 25 minute.
O alta varianta baby friendly ar fi:
2 banane foarte coapte
2 oua
5 linguri rase de gris
Amestecam si dam la cuptor.
Puteti face briose atat cu legume, cat si cu fructe, si cu numeroase ingrediente pe care le aveti acasa.

18.Salata de vinete cu paine de casa si rosii
Coacem 1-2 vinete. Lasam la scurs.
Le tocam bine. Adaugam o ceapa mica, tocata marunt.
Amestecam cu blenderul.
Servim cu paine de casa si rosie.

19.Creme brulee cu portocale
300 ml suc de portocale (3 portocale)
sirop de artar optional
2 oua
100 g iaurt
o lingurita amidon
Mixam toate ingredientele si punem compozitia le punem in forme ceramice. Turnam 1 cana de apa in tava, pe langa forme. Dam la cuptor la 180 grade pentru 50 minute.

20.Pate de ficat de casa
2 ficati de pui fierti, cu 3 rondele morcovi, 1 fir usturoi, 1/4 ardei, 1 ceapa mica, fierte, 10 g unt, 1 foaie dafin. Se mixeaza la blender pana devine pasta.
Se serveste cu paine de casa.

Puteti gasi mai jos o lista de produse care nu ne lipsesc din casa de cand a inceput Nikolai diversificarea.
Le achizitionez fie de pe republicabio.ro, de la Bebe Supermarket, sau raionul BIO de la Mega Image.
Cereale: tapioca, bulgur, orez, couscous, ovaz, chia, porridge.
Paste bio
Lactate – Laptaria cu Caimac – lapte, iaurt, smantana, cas fara sare, casaval fara sare, unt bio.
Ingrediente Bio: praf de copt, faina, pudra roscove, scortisoara bio, gris bio.
Oua
Fructe: afine, caise, banane, mere, capsuni, avocado.
Legume: ardei, rosii, morcovi, ciuperci, spanac, broccoli, ceapa.
Ulei de masline
Sirop de artar Bio
Lapte de cocos/ migdale














0 Comentarii