
Informatii pretioase pe care trebuie sa le stiti inainte de prima calatorie cu bebe
Ce e bine sa stiti atunci cand calatoriti cu bebe este faptul ca aveti prioritate atat la check-in, imbarcare sau control pasapoarte. Adultii cu infanti sub 2 ani au prioritate si nu trebuie sa stea la coada. Insa, sunt parintii care prefera sa intre ultimii in avion pentru ca cei mici se plictisesc stand pe scaun daca se imbarca intre primii. Noi am preferat mereu sa ne imbarcam cu prioritate pentru a ne asigura ca gasim si loc la bagaje si ca ne familiarizam cu locul, toti 3 pana devine foarte aglomerat avionul.
Pentru a calatori cu bebe in afara tarii acesta are nevoie de pasaport. Noi am mers cu el si i-am facut la 2 luni. Pasaportul pentru bebelusi este valabil 3 ani. De asemenea, daca veti calatori cu avionul intern, veti avea nevoie de pasaport, el neavand alt act de identitate.
Pentru calatoriile cu infants exista o poarta speciala pentru controlul bagajelor, poarta de agabaritice, intrebati de ea cand ajungeti in aeroport. Asta scuteste foarte mult timp si e mult mai ok pentru ca bebe trebuie sa treaca in brate la mami, carutul se pliaza si se pune pe banda, la fel si bagajele.
Bebelusul are dreptul la un bagaj de mana de 10 kg, cat si la majoritatea companiilor la un bagaj de cala tot de 10 kg. In bagajul lui de mana puteti pune mancarica, lapte praf, apa, cata aveti nevoie, medicamente, siropuri, trebuie doar sa le scoateti si sa le aratati la control.
Puteti lua cu voi carutul sport, pliabil cu care mergeti pana la gura avionului. Acolo il predati stewardesselor si il luati la coborare. Unele companii aeriene il trimit la banda de bagaje agabaritice (asa s-a intamplat in cazul nostru cand am aterizat in Paris). Exista aeroporturi care pun la dispozitie carucioare pentru bebelusi pentru a fi transporati pana la iesire. Pentru unii dintre voi, ar putea fi mai confortabil sa luati marsupiul, daca bebe e obisnuit sa fie transportat asa, insa noi am vrut sa avem libertate de miscare si pentru noi a functionat mai bine varianta asta.


Bebelusul va sta in bratele mamei pana la 2 ani, veti plati doar o taxa pentru el, nu un bilet intreg. Acesta se leaga cu o centura speciala de centura mamei.
Inainte de a calatori, verificati pe site-ul companiei aeriene ce privilegii ofera pentru bebelusi: bagaj de cala, mana, prioritate, cantitate lichide, etc. Citisem pe site-ul unei companii la un moment dat ca ai voie sa iei ca numar de pampersi echivalentul orelor de zbor.
Cand pregatiti bagajul de mana, luati in calcul si o eventuala intarziere a zborului, respectiv luati suficiente gustari, jucarii, apa, schimburi si pampersi. Noua ni s-a intamplat sa plecam cu 9 ore intarziere spre Malaga, fiind cu bebe.
Imbracati copilul in haine cat mai lejere (bumbac, trening, ceva foarte confortabil). Luati cu voi in bagajul de mana sosete, un hanorac, un tricou de schimb, o caciulita,o paturica eventual, nu se simte ce temperatura este in avion, daca e curent.
Va recomand ca bagajul de mana pentru bebe sa fie un rucsac, nu un troler de mana, pentru a va fi mai usor logistic. De ce? Il puteti depozita sub scaunul din fata si il aveti la indemana. In plus, veti avea bagaj/ bagaje de cala, carucior, si troller de mana de impins. Fizic e dificil, ganditi-va mai ales la scarile rulante. Cel mai bine este sa tu pui rucsacul in spate, iei carutul, iar celalalt duce bagajele de cala.
Daca aveti posibilitatea, inainte de zbor mergeti si stati la lounge. Acolo e mult mai putina lume, e mai confortabil pentru bebe, gasiti canapele, gustari, toaleta. Noi avem carduri GOLD ING si avem acces gratuit la Business Lounge Tarom. Verificati daca aveti un card eligibil pentru acces in lounge inainte de a calatori. Pentru noi a fost super ok de cate ori am calatorit, mai ales atunci cand am plecat cu 9 ore intarziere, pentru ca l-am culcat pe bebe intr-un separeu, iar noi am putut sta sa ne odihnim, sa servim masa.
Cu privire la bagajul de mana pentru avion, voi reveni cu un articol separat cu o lista a lucrurilor care sunt de folos intr-o calatorie cu un bebe, din experienta noastra.


Din punct de vedere al locurilor in avion, cel mai probabil va vor da geam si mijloc, dar poate aveti noroc si nu se ocupa al 3-a loc asttfel incat sa va puteti desfasura in voie cand este permisa renuntarea la centuri.
Pe partea de hrana pentru bebelus, daca alaptati atunci e mai simplu, ca lucrurile sunt mai flexibile, eu mi-am cumparat o esarfa de alaptat special pentru aceste calatorii, ca sa ma simt eu confortabil.
Dar au fost si situatii cand i-am dat lapte praf, in aeroport sau avion, si a fost destul de simplu pentru ca am cumparat un termos special care sa tina apa calda pana la 10 ore si doar amestecam cu laptele praf in biberon.
Dupa diversificare, puteti lua la voi diferite gustarele, apa, iaurt, banane, biscuiti, borcanele. (Exista companii aeriene care va pun la dispozitie mancarica pentru bebe in avion). In locatiiile in care veti calatori, cautati restaurante ok pe TripAdvisor, locatii nu foarte aglomerate, unde veti putea sa il hraniti si pe el.
Pentru schimbat scutec, noi am achizitionat o husa pliabila, speciala, impermeabila care se pune peste aleza in baie, pe masa de schimbat. Ni s-a parut mult mai safe asa dpdv igiena. O avem mereu cu noi. Majoritatea aeroporturilor au baie speciala pentru bebelusi.
Daca bebelusii folosesc suzete, va recomand cu mare caldura sa aveti lant special de suzete, prinse de tricou. Altfel vor zbura pe sub scaune, pe jos.
Pentru igiena manutelor, a suzetelor, sticlelor am avut cu noi Aquaint, este o apa sanitara dezinfectanta pe baza de electroliti, si poate fi dat inclusiv pe suzeta, biberon, nefiind un pericol daca este inghitita substanta. Pentru contextul actual, sunt convinsa ca toata lumea va avea in geanta dezinfectanti, spirt, masca.
Va recomand sa nu carati „toata casa” dupa voi. Incercati sa calculati exact cate schimburi va trebuie pe zi, cati pampersi estimati pe zi (ii puteti cumpara si de acolo, luati pentru 2-3 zile), cate gustarele sau sticle de apa va sunt necesare pentru drum.
Mare atentie! Recomand sa nu plecati niciodata din tara fara asigurare medicala pentru voi si bebe. Nu se stie niciodata cand bebe are o problema, face febra, ia vreun virus, etc. Noi am patit-o in Nisa, Nikolai a facut o laringita urata, nu putea sa respire si am ajuns cu el la urgente. A fost totul ok si am decontat ulterior toate costurile.
Pentru situatii de urgenta, noi am descarcat Netflix offline pentru a avea acces la desene animate. De asemenea, aveam si muzica de copii descarcata si baterii portabile cu noi.
Din punct de vedere entertainment, noi luam cu noi carticele, un plus preferat, jucarii micute, care nu ocupa mult spatiu, dar care stim noi ca ii plac.
Stiti mitul ala ca toti copiii dorm in avion, imediat ce decoleaza? La noi nu s-a adeverit. A fost activ tot zborul, in toate calatoriile, am facut ture ture si eu si Alex pe culoar, si ne-am maimutarit tot drumul ca il distram. Abia spre finalul zborurilor adoarme, de regula la san, si apoi il punem pe o paturica pe scaunul dintre noi.
Ca sa nu li se infunde urechile, este recomandat ca la aterizare si decolare sa suga, sau le dati suzeta sau apa, ideea e sa inghita ceva, astfel incat sa se regleze presiunea din urechiuse.


Cand alegeti compania aeriena, verificati, asa cum v-am spus ce conditii au pentru calatoria cu infanti. Noi am avut experiente mult mai ok cu companiile de linie, fata de cele low cost. Cand am zburat prima data cu Nikolai, am ales o companie de linie foarte ok, si totul a decurs foarte smooth. Am avut prioritate peste tot, ne-au dat mancarica pentru el in avion, stiau de cand am urcat in avion ca au un bebe la bord si care este numele lui si locul lui, i-au adus diploma din partea pilotului pentru primul zbor, paturica, perna, lucruri care nu s-au intamplat la companiile low cost.
Cand alegeti zborul, mare atentie sa luati un zbor cu o ora ok pentru programul lui de somn. Fie luati un zbor dimineata, cand stiti ca trebuie sa doarma, si atunci va dormi in avion, fie luati seara, cand la fel, are somnul de seara, si ajungeti acolo cu el dormind. Ideal ar fi sa ajungeti in aeroport cu el mancat, dormit, vesel.
Cand calatoriti in afara cu bebe, planificati toate aspectele logistice din timp ca sa scutiti bataia de cap de la sosire. Stabiliti din timp daca inchiriati masina sau nu, daca da, obligatoriu inchiriati si scaun de masina pentru bebe, daca veti merge pe varianta Uber de familie sau Taxi.
De asemenea, in functie de rutina somn de acasa a bebelusului, alegeti o varianta de cazare optima. Fie o camera de hotel mai mare, si eventual cu mic dejun inclus, fie un apartament inchiriat pe airbnb.com sau booking.com, cu bucatarie proprie, si camera separata pentru el.
Daca inchiriati apartament, puteti solicita patut de bebe. La noi Nikolai doarme in camera lui, patut separat, de la 9 luni si nu am vrut sa ii stricam rutina, motiv pentru care in marea majoritate a cazurilor luam apartament, in centrul orasului, cu acces rapid la atractii, camera separata pentru el, cu patut. Facem cumparaturi pentru mic dejun pentru el, si gustarele. Voi reveni cu o lista de produse pe care le puteti cumpara cand ajungeti in alta tara si vreti sa serviti micul dejun acasa, la apartament.



In momentul cand ajungeti la destinatie, este bine sa aveti deja un plan facut, pe zile, in functie de atractii, de vreme, si de programul de somn al lui bebe. Luati mereu in calcul unde il veti culca la somnul de pranz, in marsupiu sau carut, si ce ii veti da sa pape.
Daca va e confortabil, nu excludeti nici variantele de transport in comun. Noi am folosit in Nisa de exemplu, doar trenul, pentru a strabate intreaga Coasta de Azur si a fost o bucurie pentru Nikolai, si foarte usor logistic, nu ne-am batut capul cu locuri de parcare. In Malaga am inchiriat masina si a fost ok si asa, ca am avut mai multa flexibilitate. In Paris am folosit foarte mult metroul, de exemplu. Ambele variante mi se par la fel de ok, e bine sa verificati inainte pe Trip Advisor care e varianta cea mai ok pentru zona respectiva, din experienta altor turisti/ familii.
TripAdvisor – foarte utila, instalati inainte de vacanta, verificati review-urile locatiei unde va cazati. Cand ajungeti la destinatie, verificati pe aplicatie ce resturante ok sunt in proximitate, sau care sunt locatiile de top. De asemenea, puteti regasit ghiduri turistice, cu recomandari de atractii pe zile.
Card de credit – in situatia in care veti rezerva o masina, cel mai probabil vi se va solicita sa puneti la dispozitie un card de credit, pentru garantie, la fel si in cazul unor hoteluri.
Uber – foarte multe tari au disponibil serviciul Uber, foarte ok la pret de multe ori, si merita sa il folositi.
Iar pentru mamici, recomand de asemenea imbracaminte lejera, un accesoriu de prins parul in avion, si nu recomand lantisoare sau alte tipuri de accesorii de care sa traga bebe in avion, cat sta in brate. Puteti folosi margele de rontait speciale de bebe.
Nu in ultimul rand, asigurati-va ca aveti la voi o trusa completa de medicamente, antitermice, antiinflamatoare, antialergice, termometru, supozitoare, unguente, orice considerati ca v-ar fi de folos in situatia unei imbolnaviri. Puneti aceasta trusa in bagajul de mana.
Cam acestea ar fi trucurile care noua ne-au asigurat calatorii linistite, in siguranta. Toate experientele cu bebe in afara tarii au fost foarte ok. Trebuie doar sa aveti curaj, aveti incredere in voi si in bebe!
Calatorii minunate alaturi de bebelusii vostri!
0 Comentarii