Surse utile

Inca din perioada sarcinii, cat si dupa ce am nascut, am incercat sa imi gasesc surse relevante, valide, de incredere pentru documentare sau pentru momentele de cumpana. Sau pur si simplu pentru ca am simtit nevoia sa fiu parte din anumite comunitati cu care impartaseam aceleasi preocupari pentru etapa in care ma aflam.
 
Pe langa cartile pe care le-am citit, pe langa discutiile cu medici sau consultanti specializati pe anumite arii, o componenta importanta in etapa de informare si documentare a reprezentat-o si segmentul de social media.
 
Cred ca noi mamele suntem extrem de norocoase sa avem la indemana atat de multe surse de informare, atatea variante de a verifica anumite teorii, mituri, atat de multe optiuni de  a valida anumite temeri, intrebari pe care le avem. De asemenea, suntem norocoase sa avem acces la un intreg instrumentar care sa ne faca viata mai usoara.
 
De multe ori nu cautam sa ne informam, ci cautam doar un grup de persoane, de mame in cazul asta, cu care simtim sa ne identificam, cu care empatizam si o vorba buna intr-o zi mai grea ne poate schimba starea de spirit.
 
Pentru mine aceste grupuri au fost de un real suport, ori de cate ori m-am aflat intr-un impas, ori de cate ori eram indecisa asupra unui produs, serviciu, asupra unei decizii. In plus, faptul ca am pus umar la umar alaturi de alte mamici pentru campanii umanitare mi-a dat niste satisfactii enorme.
 
Fie ca vorbim de grup de discutii pentru mamici, pentru bebelusi de anumite varste, fie ca vorbim de grupuri dedicate diversificarii, somnului, asistentei medicale, cu retete sau cu vanzare de obiecte si haine pentru bebelusi, toate acestea iti pot face viata mai usoara. Important e sa fie surse de incredere, cu reguli stricte, cu informatiii valide, filtrate, furnizate de oameni cu expertiza sau de persoane care pot prezenta anumite situatii obiectiv, fara a deforma realitatea. Ideal ar fi ca fiecare dintre noi sa stim sa extragem din aceste surse online informatiile care ne intereseaza si sa le trecem prin filtrul propriu.
 
Va prezint mai jos cateva dintre comunitatile online din care fac eu parte si care au avut un impact pozitiv asupra noastra in cresterea lui Nikolai.

Grupuri de sprijin/ Comunitati de pe Facebook/ Blog-uri care mie mi-au fost de folos

organizatia mondiala a sanatatii

Organizatia Mondiala a Sanatatii este principala sursa de informare.

la primul bebe logo

Poate cea mai frumoasa comunitate dedicata mamelor educate si bebelusilor. Este grupul caruia eu datorez foarte mult. Un grup fondat de Atena Boca, o femeie pe care eu o respect foarte mult, care a adus laolalta mamici educate, solidare, open minded din toate colturile lumii, unite de aceleasi dorinte si idealuri, de a avea bebelusi sanatosi, de a lua decizii responsabile, de a lua decizia potrivita la momentul potrivit. In plus, aceasta comunitate organizeaza de 2 ori pe an o campanie umanitara de mare amploare prin care reconditioneaza spitale, sectii de neonatologie, sprijina nou nascuti.  Este incredibil cat de mare poate fi solidaritatea intre mamici si cum putem impreuna muta munti.

Nu a existat intrebare la care sa nu gasesc raspuns pe acest grup, un grup in care predomina respectul, disciplina si toleranta.

Cu un singur click mi-am rezolvat in doar cateva secunde numeroase necunoscute si m-am bucurat de sprijinul celorlalte mame.

Extensia La Primul Bebe Travel este iarasi o sursa foarte buna de informare cand vine vorba de vacantele impreuna cu cei mici, destinatii, locatii, recomandari.

bebe doarme logo

Toata lumea stie ca atunci cand apare un bebe in viata unei familii, cel mai afectat este somnul.
Cei mici au nevoie de o perioada de adaptare destul de mare cu noi, cu noul mediu, cu un program si un ritual, iar noi avem nevoie sa reajustam obiceiurile din trecut.

Cand ai copil rutina si programul sunt sfinte si stim cu totii ca dureaza pana reusesti sa dormi o noapte intreaga.

In prima faza cei mici se trezesc din 2 in 2 ore sa manance, iar treptat incep sa isi regleze somnul, depinzand insa foarte mult de rutina pe care noi o impunem de la inceput, dar si de stimulii cu care ii obisnuim la somn.

Exista 2 categorii: bebelusi care dorm de la inceput, tun, si bebelusi care nu dorm nici botezati, nici cu acatiste, nici cu cele mai scumpe saltele, si nici cu toate rugaciunile si plecaciunile la divinitate nu leaga mai mult de 2 ore nici cand sunt marisori.

Al meu e din a 2-a categorie. Ce sa spun? Lucky me.

Asa se face ca dupa demontezi toate miturile alea cum ca nu doarme ca nu e botezat, nu doarme ca ii e foame, frig, e la puseu, dupa ce ai citit toate cartile posibile si incerci sa vezi unde gresesti, cauti sprijin si pe Facebook.

Un astfel de grup util este cel creat de Mona Ciurezu, consultant in somn, un grup in care toate mamele isi spun off-urile legate de somn si cauta solutii.

Pe mine m-a ajutat foarte mult.

In plus, odata cu descoprirea acestui grup, am decis la 9 luni sa facem un sleep training cu Nikolai, si am reusit, cu ajutorul unui consultant, ca in doar 3 zile sa il facem sa doarma singur, in camera lui, 12 ore legate. Din ziua aia am simtit ca ne-am recapatat viata. A fost ceva magic, de nedescris, nu credeam ca lucrurile se pot regla atat de rapid daca stii niste principii clare.

Voi face un articol separat despre asta in Somnul Bebelusului pentru ca imi doresc sa va ajut.

flaveur logo

Grup dedicat diversificarii clasice (cu supe si piure, pasat) si retetelor pentru bebelusi. La 6 luni am inceput diversificarea pentru Nikolai. Eu am ales varianta mixta (preponderent BLW, autodiversificare, cu bucati pe care sa le manance singur, dar i-am dat si supe la inceput). Acest grup mi-a fost de un real ajutor pentru ca am regasit aici numeroase documente valoroase legate de diversificare, principii si recomandari de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, variante de meniu in functie de varsta, propuneri de retete. Toate suntem coplesite de teama cand incepem diversificarea si e foarte important sa vezi ca se poate. Sa vezi alti bebelusi cum se descurca cu mancarea, sa te inspiri de la alte mamici cu privire la meniu.

In plus, aceasta pagina de Facebook si siteul flaveur.ro au devenit principala mea sursa de inspiratie atat pentru retetele bebelusesti, cat si pentru noi. Retete extrem de rapide si foarte gustoase

blw romania logo
Este grupul de  Facebook dedicat autodiversificarii. Un grup foarte util din care te poti inspira daca decizi sa mergi pe aceasta varianta. Regasesti retete, recomandari si postari zilnice cu idei de la alte mamici.
wahm logo

O idee si o comunitate de sprijin minunata pe care eu o respect foarte mult. Este un grup de Facebook care reuneste mame talentate, creative care isi promoveaza si sustin reciproc business-urile mici, de familie. Vorbim de business-uri din zona handmade, creative, dezvoltate de mamici in perioada maternitatii sau ulterior.

Credeti-ma, am intalnit aici niste oameni minunati si ori de cate ori am nevoie de un cadou personalizat, aparte, unicat sau de un furnizor pentru un proiect personal, apelez cu incredere.

PS: Acest blog este realizat impreuna cu o mamica talentata de pe grup. Roxie Hristev, multumesc pe aceasta cale!

nu mai port logo
nu mai port green logo

Doua comunitati de femei frumoase, open minded, la moda care au decis sa renunte la lucrurile care nu le mai reprezinta si sa isi schimbe garderoba. Este vorba de doua grupuri de Facebook unde femei din toata tara pun la vanzare haine pe care nu le mai poarta sau nu le-au purtat, inclusiv de bebelusi, jucarii si alte accesorii. O metoda foarte ok de a eficientiza investitia in anumite bunuri.

logo-peditel

Sfat medical pediatric gratuit, non stop. Poti suna la orice ora si un medic de garda iti va raspunde. Functionaza pe baza donatiilor lunare de la mamici.

instagram logo
Conturi de Instagram relevante din nisa de parenting/ medicala/ entertainment- aici idenfiicati voi conturile cu care empatizati.
recomanda un medic logo
Recomanda un medic – un grup de Facebook util unde se exprima sau se sondeaza parerea despre un anumit medic penru a face o alegere oportuna, sau pentru a fi convins ca vei avea o experienta medicala ok.
online shopping icon
Magazine online de jucarii, articole bebelusi, haine, produse farmaceutice – aici sunt numeroase. Eu sunt fan comenzi online si de multe ori ma ajuta referintele/ review-urile pe care le gasesc in online pentru anumite produse de bebelusi. Imi place sa cumpar lucruri de calitate pentru Nikolai, dar care sa fie mai intai de toate utile.
bbtlogo

Bebe Supermarket – este magazinul de toate zilele al tuturor bebelusilor si mamicilor, raiul nostru:) 90% din lucrurile necesare lui Nikolai le-am achizitionat de aici. Fie le-am comandat online, fie din Supemarket. Am incredere foarte mare in produsele de aici si cum simt ca merg la sigur. De asemenea, si pentru mine cumpar foarte multe produse de ingrijire de aici pentru ca gasesc branduri foarte bune cu produse non toxice, fara parabeni.

O sa regasiti in sectiunea Liste bebe cateva recomandari de shopping lists cu produse pe care trebuie sa le aveti in caza atunci cand vine bebe.

babycenter logo
Este o platforma foarte utila unde va puteti inscrie dupa ce nasteti, si pe baza datei de nastere a bebelusului veti primi notificari saptamanale despre evolutia bebelusului, cu diferite insight-uri despre etapa respectiva, recomandari si informatii cu privire la ce sa va asteptati.
wonder weeks logo
O aplicatie foarte utila dupa ce se naste bebe care va notifica in momentul in care bebe intra la un nou puseu de crestere. Tot pe baza datei nasterii, veti fi informati in ce perioada se afla la puseu, pentru cat timp si cum se manifesta. Stiti ca exista momentele acelea cand bebe plange fara motiv si nu gasim o explicatie. De cele mai multe ori, bebelusul e la puseu si sufera numeroase schimbari. Exista si o carte cu acelasi nume pe care o puteti comanda.
Daca vrei sa fii mereu la curent cu ceea ce postez, te invit sa ne urmaresti pe social media.

Newsletter

Afla ce pozne a mai facut Nikolai si fii la curent cu noutatile in materie de parenting.