
Viata cu bebe timp de 1 an si jumatate
Am prezentat mai jos cum a aratat viata noastra cu Nikolai timp de 1 an si jumatate, am expus un calendar al celor mai importante evenimente care o sa va ajute sa va faceti o idee despre cum a aratat viata noastra cu un bebe:
Primele 2 saptamani eu consider ca sunt de adaptare, a copilul cu voi si a voastra cu el. Imi amintesc o chestie draguta dintr-o carte de parenting care spunea ca atunci cand vii acasa cu bebe, in prima zi, trebui sa ii faci turul casei, sa ii prezinti fiecare camera, sa ii explici unde va locui, pentru ca desi e mic, va intelege tot si trebuie sa se simta binevenit in viata si casa voastra.
E perioada in care incerci sa faci lucrurile sa mearga ok, cand incepi alaptarea, cand incepi sa ii observi rutina de somn, cand incepeti tu si sotul sa va impartiti sarcinile si sa dormiti pe rand, si perioada in care inca incerci sa intelegi cum sa faci lucrurile ok si sa vezi ca bebe respira in fiecare secunda:)
De asemenea, e perioada in care dormi cel mai putin, te simti coplesit si in care speri ca se vor regla lucrurile.


Pentru acest interval eu recomand cu tarie sa apelati la ajutorul mamelor, bunicelor, prietenelor voastre (cineva cu care v-ati simti voi foarte confortabil). Este foarte important sa mai fie cineva cu voi la inceput sa va mai puteti odihni 1-2 ore, sa va simtiti voi mai in siguranta, sa stiti ca e cineva in casa care a mai crescut copii si sa va mai puteti trage aerul de cateva ori pe zi. Sa va ajute cu mancarea sau curatenia. In plus, vor mai fi momente ulterior in care veti avea nevoie sa mai iesiti, sa mai rezolvati ceva, si e important ca bebe sa fie obisnuit de mic sa mai stea si cu altcineva, chiar daca doar pentru 1-2 ore.
In plus, aceasta este o etapa potrivita pentru a apela la un consultant in alaptare, dar si la un pediatru, care ideal ar fi sa va viziteze la domicliu.
Tot in etapa aceasta, fiind la inceput, va recomand sa va faceti un wishlist de cadouri. O sa postez eu un articol separat cu idei de cadouri si cu o lista de lucruri necesare pentru bebe in sectiunile „Liste bebe” si „Idei cadouri„. De ce spun ca e important sa va faceti o lista de dorinte? Pentru ca atat familia, cat si prietenii, vor vrea sa va faca cadouri pentru bebe, si fie riscati sa primiti de 2 ori acelasi lucru, fie sa primiti lucruri care nu va sunt de folos, si foarte voluminoase. In plus, aveti nevoie de multe obiecte atat in casa, cat si pentru ingrijirea bebelusului, si toate costa. Noi ne-am facut un wishlist intr-o aplicatie si fiecare a ales un item de acolo.
Dupa o luna incep aniversarile lunare, toate mamicile au aceasta pasiune, pentru ca fiecare luna a puiului tau chiar e mare o reusita, si aduce noi provocari.
La noi perioada asta a petrecut-o foarte mult pe perna de alaptat, o foloseam atat pentru momentele cand papa, cat si pentru somn, sau recreere. Ne-a fost de mare ajutor
La 3 saptamani, am plecat cu el la munte, la o luna ieseam cu el la mic dejun la Marriott, cu prietenii, iar la o luna jumate eu si Alex ieseam in Fratelli, in club, pentru 3 ore, fix in intervalul cand dormea bebe. Noi ne-am distrat ca in liceu, a fost ca un refugiu, iar el nici n-a observat ca am lipsit, fiind sub atenta supraveghere a bunicii cat a dormit.


La 2 luni ii faceam deja pasaport, iar la 3 luni jumatate plecam cu el in Paris. Voi detalia in sectiunea Bebe Calator cum a fost sa calatorim cu un bebe atat de mic, intr-un oras turistic, ce am luat in bagaj si cum a fost experienta per total.
La 3 luni am inceput sa il bagam in cada cu colacul de inot la gat, noi am asteptat foarte mult acest moment, ni s-a parut ca l-a ajutat foarte mult sa isi dezvolte mobilitatea.
Tot de la 3 luni a inceput sa petreaca foarte mult timp pe salteaua de activitati de care i-am atarnat diverse jucarii potrivite varstei. Mi s-a parut extrem de utila salteluta pentru dezvoltarea musculaturii, pentru a-l determina sa se miste si a fi cat mai mobil.
Tot in aceasta perioada am inceput sa il punem si in balansoar, cand am simtit noi ca isi tine capul ok. Am achizitionat un Nuna Leaf tocmai pentru miscarea naturala, similara frunzelor.
In intervalul acesta de pana la 3 luni cel mai mult a dormit pe noi, cu noi, langa noi, cum consideram noi ca vom reusi sa il facem sa lege mai multe ore.
La 4 luni a luat prima cazatura in cap, din bratele mele. Nu voi uita nicodata acest episod, Adormisem cu el in brate, la san, eu stand in fund, si pe fondul multor nopti nedormite l-am scapat din brate. Nu s-a intamplat nimic, am discutat cu pediatrul si ne-am asigurat ca e totul ok. Au mai urmat multe cazaturi de atunci, si nu ne-am mai panicat, am inteles ca sunt firesti si ca se intampla tuturor bebelusilor si ne-am obisnuit cumva cu ideea.
La 5 luni l-am botezat, a fost alegerea noastra. Ne-am dorit sa fie o experienta ok pentru el si pentru noi, si sa fie si el constient oarecum de eveniment si sa se bucure alaturi de copii. 3 zile de poveste la un conac din Transilvania, si un evenimente de neuitat. Voi prezenta pe larg in sectiunea Evenimente cum a fost la botez, cum l-am organizat si o sa va invat si pe voi cum sa organizati un eveniment de poveste.
Ulterior, am plecat iar intr-un city break in afara tarii, dar in Bulgaria de data aceasta.


La 6 luni deveneam nasi pentru prima data si a fost o adevarata provocare sa fim implicati 100% de dimineata, pana a doua zi dimineata, sa ne ducem la bun sfarsit rolul de parinti spirituali. Dar ne-am descurcat foarte bine, bebe a fost cu noi toata perioada, mai putin pe perioada noptii, cand am facut cu randul, cu ajutorul mamei mele. Voi povesti intr-un articol separat cum s-au desfasurat cele 2 zile pentru noi si cum m-am descurcat cu alaptatul, coafatul, make-up-ul, cu rochia de nasa, biserica, cu somnurile lui Nikolai , cu dansul, samd.
Dupa nunta am plecat impreuna cu el si finii nostri in Malaga, Costa del Sol si Gibraltar pentru 8 zile. Cum a fost un honeymoon cu un bebe si cum a fost aceasta vacanta pentru noi, impreuna cu bebe, voi povesti in Bebe Calator. Atat va spun: am decolat cu 9 ore intarziere.
In aceeasi vacanta, am votat impreuna cu el pentru prima data. Am stat la coada cat a fost nevoie, ca sa ne exercitam aceasta responsabilitate.


Tot dupa 6 luni, cand a inceput sa stea bine in fund, am inceput diversificarea. De ce am asteptat sa stea bine in fund? Pentru ca noi am optat pentru autodiversificare, BLW, si aceasta este prima conditie. M-am documentat inainte ce am de facut, am cumparat scaun, ustensile de gatit, recipiente, bavetici, lingurite, m-am inspirat de pe grupurile de Facebook dedicate acestui topic, si lucrurile au mers foarte bine. Voi povesti mai multe in sectiunea DIVERSIFICARE.
Din acest moment am umplut telefoanele cu sute de filmulete funny in care manca, si avea mancare pe toata fata si pe toate hainele (acelea care au mai supravietuit:))
Mersul la restaurant a inceput sa fie mai usor pentru ca nu mai era necesar sa il tinem in brate, ci il puteam pune in scaun de bebe (majoritatea restaurantelor au), ii dadeam si lui ceva sa manance si de cele mai multe ori puteam lua pranzul linistiti doar cu ajutorul unei chifle cu care isi facea de lucru, Try it:)!
Am inceput sa calatorim din ce in ce mai mult, weekend de weekend alegeam o destinatie frumoasa de la munte sau mare, pe cat posibil baby friendly. Veti gasi cateva recomandari de destinatii, locatii, lista pentru bagaj in curand in sectiunea Bebe Calator.
Ca se ne asiguram ca sta cuminte cateva minute, si mai ales in siguranta, cat eu faceam un dus, sau ii aduceam mancare, i-am cumparat un tarc, unde i-am pus multe jucarii. Si acum il mai avem, il folosim mai mult drept depozit:)
A mers impreuna cu noi la festivaluri, in Vama, la restaurante si la Eden (cei din Bucuresti stiu ce zic:). A fost o vara lunga si frumoasa pentru noi.


La 9 luni se ridica deja in picioare, sprijinit de canapea sau de noi si incepea sa descopere casa si lumea. Incep episoadele acelea cu bagatul degetelor in priza, rontaitul cablurilor, scosul pamantului din ghivece, samd.
Din momentul in care a inceput sa stea in fund si in picioare, am inceput sa ii facem dus sau sa ii facem baita in scaunel, in cada. A fost mult mai simplu logistic.
Foarte important! Pentru ca eram epuizati fizic si psihic din cauza oboselii, si a noptilor grele, am apelat la 9 luni si jumatate la un consultant in somn si am facut sleep training. A fost de departe cea mai buna decizie a noastra. In doar 3 zile, copilul nostru care nu lega 2 ore noaptea, si nici noi, a dormit singur, la el in camera, in patut, 12 ore fara trezire. Din acel moment, viata noastra s-a schimbat dramatic in bine, eram odihniti, aveam energie ziua sa ne jucam cu el, sa ii facem mancare, seara ne uitam la seriale, brusc aveam timp mult mai mult si pentru noi, iar bebe era odihnit si fericit, Voi povesti detalii in sectiunea Somnul Bebelusului.
La 10 luni a spus pentru prima data TATA.
Dupa 10 luni incepea sa experimenteze plimbarea cu masinute, albinute si alte device-uri.:)
Tot la aceeasi varsta, am mers impreuna cu el sa exploram locurile in care am copilarit eu, in Moldova, sa faca cunostinta si cu familia extinsa, si sa vada ce inseamna viata la tara.
Ulterior, am inceput sa folosim antemergator de impins, tip centru de activitati, din lemn. O decizie foarte buna, l-a ajutat extrem de mult sa aiba incredere in el, si sa invete sa faca pasi. Atentie, nu premergator, ci antemergator.
Acesta a fost si momentul in care i-am achizitionat incaltaminte pentru primii pasi.


La 11 luni plecam impreuna cu bebe pe Coasta de Azur si Monaco. 10 zile am colindat plajele si orasele de pe Coasta de Azur, ne-am bronzat, am vizitat parfumerii si restaurante panoramice, ne-am plimbat cu trenul. Detaliez in sectiunea Bebe Calator cum ne-am organizat cu bebe pentru aceasta vacanta.
Tot la 11 luni a participat la prima lui petrecere de Halloween, alaturi de copiii de la bloc. Aniversarile au inceput sa fie mai distractive si pentru el si pentru noi pentru ca acum putea sa se joace si el cu ceilalti copii.
La 1 an fix facea primii pasi. Din senin, s-a desprins de canapea si a inceput sa mearga, sigur pe el, facand pasi mici. Din ziua aia nu l-a mai oprit nimeni, iar noi am dat kg serioase jos dupa cat am alergat dupa el:)
Tot la 1 an i-am organizat petrecera de mot. La fel ca si in cazul celorlalte evenimente, mi-am propus sa fie o experienta aparte. Am ales un restaurant situat la etajul 36 al unei cladiri si am avut tema „Formula 1 an”. Voi prezenta conceptul pe larg in sectiunea de Evenimente, De asemenea, in sectiunea Idei Cadouri voi scrie cateva recomandari de item-uri pe care le puteti oferi la aceasta aniversare. La acest eveniment a primit numeroase cadouri extrem de inspirate si de utile si inca le folosim.
Imediat dupa aniversarea lui am avut o operatie si am stat internata in spital. O saptamana nu am avut voie sa alaptez. Nu am pierdut lactatia pentru ca zi de zi am scos laptele cu pompa. Mi-a fost teama ca Nikolai sa refuze ulterior sanul, dar nu a fost asa. Voi povesti pe larg, daca va fi interes pentru acest subiect.
Din momentul in care a inceput sa mearga, am inceput sa ii cumparam mult mai multe hainute cool, in ton cu moda.:) Plus ca acum le foloseam o perioada mai lunga si atunci merita sa investim mai mult.
Dupa 1 an a descoperit ca jucariile lui preferate sunt peria de WC, mop-ul si matura. Si a mai descoperit ca daca scoti tot din sertare zi de zi, ai putea descoperi lucruri noi:)
La 1 an si o luna a spus pentru prima data MAMA.
De Craciun ( 1 an si 1 luna), am facut prima sedinta foto de familie. De Revelion, am petrecut toti 3 acasa intr-o atmosfera foarte frumoasa.
Dupa 1 an si 2 luni a inceput sa fie atras de jucarii Montessori de lemn, jucarii senzoriale, carti cu sunet, animalute.
Tot la 1 si 2 luni a inceput sa faca inot cu instructor personal:) Voi face un articol separat despre asta.
La 1 an si 3 luni am fost toti 3 la Veliko Tarnovo. Voi povesti feedback-ul meu la sectiunea dedicata calatoriilor.
Eu consider ca dupa 1 an si 2 luni a inceput o perioada foarte frumoasa in viata noastra. Nikolai s-a transformat intr-un „mini me”, un omulet care intelege lucruri, ne imita, face pozne, misuna dintr-o camera in alta, mananca in acelasi timp cu noi, rade cu gura pana la urechi, se transforma pe zi ce trece si are permanent noi achizitii. Pur si simplu ne topim dupa el, este una dintre cele mai frumoase perioade.
La 1 an si 3 luni l-am gasit sus pe canapea. A inceput sa se catere singur, si sa se dea jos, tot singur. Din acel moment a inceput distractia. Pentru ca de la catarat pe canapea si pat a trecut la alergat, si invariabil la cazaturi in cap.
Tot la 1 an si 3 luni, Alex i-a creat un learning tower, o ustensila extrem de utila pe care o recomand din suflet., Este acel turnulet in care urci bebelusul si poate sta cu tine cand gatesti, speli vase, samd. De atunci sta cu noi zi de zi si il implicam in toate activitatile.
Voi povesti intr-un articol separat despre learning tower si despre casuta Montessori pe care a primit-o, de altfel unul dintre cele mai utile cadouri si extrem de utila pentru copiii de varsta lui.
La 1 an si 4 luni Nikolai a participat la un casting si a fost selectat pentru a fi imaginea Tex, pentru colectia japoneza de bebelusi. Tare mandri suntem de asta. Colectia a fost lansata in aprilie. Il puteti vedea pe Nikolai in prim plan:)
Dupa 1 an si 4 luni, viata cu Nikolai a devenit o adevarata aventura, pozne zi de zi, haos general toata casa, scos haine din sifonier, aruncat lucruri in wc, imprastiat pungi de ovaz si nuca cocos toata casa, amuzament si muuulta rabdare din partea noastra.
Am inceput sa gatim pentru toti 3 la fel, fara sare si zahar, si sa mancam impreuna, acelasi lucru la masa.
In jurul varstei de 1 an si jumatate a inceput sa petreaca mult mai mult timp cu ceilalti copii de la bloc, sa se plimbe cu trotineta, sa se joace in nisip si sa se arunce in toate baltile.:)


Tot in aceasta etapa a inceput sa fie foarte pasionat de muzica, sa danseze zi de zi. Uneori se uita si la cantecele pe Youtube, dar limitat.
Facem totul impreuna cu el, il luam cu noi cand gatim, cand facem curatenie, cand strangem hainele.
Am inceput sa postam tot mai mult pe Instagram si Facebook si sa strangem o adevarata comunitate de oameni care il iubesc, indragesc si care abia asteapta sa vada ce pozne a mai facut Nikolai:) Si de aici si povestea blog-ului…
Eu am implinit anul acesta 30 ani, iar Alex 35. Amandoi ne-am sarbatorit in izolare, acasa, cu Nikolai. A fost minunat si nu ne-a lipsit nimic. Am comandat mancare, ne-am pozat, filmat, am mancat tort, am umflat baloane, am facut party in toata regula,doar ca in 3:)
Izolarea pentru noi a fost o perioada de bun augur pentru a petrece cat mai mult timp impreuna, si mai ales, pentru Alex sa stea cat mai mult timp cu Nikolai. Si s-a simtit treaba asta. Nikoai este extrem de atasat de tatal lui, il striga non stop in casa „tati” si il iubeste realmente.
Cam asa a aratat viata noastra pana acum, cu un bebelus, de cand s-a nascut si pana in prezent. Facand aceasta retrospectiva realizez cat de multe lucruri am facut in noua formula si cat de frumoasa a fost aceasta perioada.
Pentru mine, ca mama si femeie, perioada maternitatii a avut un impact pozitiv, m-a facut sa fiu mult mai rabdatoare, mai echilibrata, sa imi gasesc surse creative, sa ma focusez pe lucruile care imi aduc satisfactii. Sa imi dedic mai mult timp mie, sa invat lucruri noi. Nu m-as fi gandit niciodata ca imi voi lansa un blog de parenting sau ca voi posta zilnic retete. Maternitatea scoate ce e mai bun din tine si iti da sansa sa te redescoperi.
De aici incolo, vom vedea cu ce ne va mai surprinde viata.
Tineti aproape de noi:)
Sabina, Alex si Nikolai
0 Comentarii